"Popapraniec"
Popaprane ciasto. ;P Najbardziej w nim lubię kwaskowy smak dżemu z czarnej porzeczki.
Wiem,że być może placek trochę nie estetycznie wygląda,ale jest pycha! W końcu "Popapraniec"
Składniki:
CIASTO:
5 jaj
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki maku
1 łyżka kakao
KREM:
3 szklanki mleka
8 łyżek cukru kryształu
2 budynie śmietankowe
kostka masła
dżem z czarnej porzeczki
orzechy włoskie
polewa
Wykonanie:
CIASTO:
Białka ubijamy z cukrem,żółkami. Na wolnych obrotach dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Gotowe ciasto dzielimy na trzy części i dodajemy kakao,mak i wiórki. Do jednej blaszki wlewamy najpierw ciasto z kakao,potem ciasto z makiem i wiórkami.
Pieczemy w temperaturze 180 o C. Po upieczeniu kroimy na pół.
KREM:
2 szklanki mleka razem z cukrem wlewamy do garnka. W 1 szklnace rozrabiamy budynie. Gotujemy budyń. Ucieramy masło i dodajemy wystudzony budyń.
KOMPOZYCJA CIASTA:
Ciasto-3/4 kremu-druga część ciasta-restza kremu-dżem z czarnej porzeczki-orzechy włoskie-polewa.
Smacznego! ;)
Inni zdjęcia: Ja nacka89cwaUmrę próbując lookpic... sweeeeeetttSynuś nacka89cwaJa nacka89cwaJa nacka89cwa... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24