Nie czytałem tego, bo mie się nie chciało. Tekst w całości przeze mnie przekopiowany z jakiejś strony, ale nie pamiętam nazwy. Jak chcecie zrobić makaron to przeczytajcie sobie ten art.
ROBIMY MAKARON
Przygotowanie makaronu to prawdziwa przyjemność. Jeśli poświęcimy temu trochę czasu, to odrobina praktyki sprawi, iż będziemy mogli tworzyć nasze własne odmiany makaronu. Wystarczy pamiętać o jednym: ważne jest miejsce, w którym robimy makaron, ponieważ nie lubi on wilgoci. Przewiewna kuchnia bez przeciągu to najlepsze miejsce, jakiego nam potrzeba. Jednak uważajmy na deszczowe dni, gdyż duże stężenie wilgoci w powietrzu może zaszkodzić ciastu.
Wyposażenie
Do wyrabiania makaronu nie potrzeba żadnego specjalnego sprzętu ani urządzeń wystarczy duży blat i stolnica, najlepiej wykonana z marmuru lub drewna. Potrzebny jest również duży wałek i ewentualnie maszynka do wyrabiania makaronu, która pozwoli nam na zaoszczędzenie czasu potrzebnego na rozwałkowanie i pocięcie makaronu.
Składniki
Składniki potrzebne do wyrobienia dobrego ciasta powinny być jak najlepszej jakości i o temperaturze pokojowej. Jeśli postanowimy użyć twardej mąki z pszenicy durum, to wyrobienie ciasta będzie dosyć ciężkie, toteż najlepiej wymieszać ją ze zwykłą mąką w mniejszych proporcjach. Świeża mąka, jajka, woda, dobra oliwa i sól na pewno muszą się znaleźć w każdej kuchni, jeśli chcemy zabrać się za wyrabianie ciasta na makaron.
CIASTO
Składniki
500g mąki pszennej
5 świeżych jaj
pół łyżeczki soli
mąka do posypania
Przygotowanie
Mąkę przesiać na stolnicę i usypać mały kopiec. Pośrodku zrobić zagłębienie, do którego wrzucić jajka i sól. Następnie należy zagnieść ciasto, wrabiając mąkę od brzegów do środka. Całość wyrabiać około 15 minut, do uzyskania całkowicie gładkiej masy. Uformować kulę i owinąć ją w folię lub włożyć do miski i przykryć ściereczką, a następnie odstawić na 1 godzinę. Na stolnicę wysypać trochę mąki i obtoczonym w mące wałkiem należy rozwałkować ciasto, stale je obracając, aby ze wszystkich stron było równomiernie rozciągnięte. Tak przygotowane ciasto można dowolnie obrabiać, w zależności od tego, jaki kształt makaronu chcemy uzyskać. Aby otrzymać ciasto o najlepszej konsystencji, należy je długo wyrabiać i następnie wałkować. Dobrze rozwałkowane ciasto powinno być gładkie, jednakowej grubości około 2-1,5mm.
Podsuszanie ciasta
Gdy ciasto jest już należycie rozwałkowane, można je rozwiesić na kiju opartym np. na dwóch krzesłach, tak aby zwisało, i pozostawić na około 10minut.
Przechowywanie
Świeży makaron możemy przechowywać w lodówce do 24h lub owinięty folią w zamrażalniku przez kilka dni, a nawet tygodni. Bezwzględnie nie należy go jednak rozmrażać przed ugotowaniem.
Gotowanie
Przed wrzuceniem makaronu do wody, należy go lekko otrzepać z nadmiaru mąki. W przypadku zamrożonego makaronu, nie wolno go wcześniej rozmrażać, a po prostu wrzucić bezpośrednio do gotującej się, osolonej wody.