ZALEWA:
Mięso oczyścić z błon i żył, opłukać, osączyć i ułożyć w naczyniu.
Przygotować zalewę: ocet zagotować z 2 szklankami wody. Marchew i cebulę obrać, opłukać, pokroić w cienkie plasterki, wrzucić wraz z przyprawami do wrzącej wody z octem i zagotować.
Ostudzić zalewę i zalać nią zająca. Odstawić mięso w chłodne miejsce na 2-4 dni, codziennie obracać w naczyniu. Następnie wyjąć je z zalewy, osączyć, posolić, naszpikować wąskimi paskami słoniny. W brytfannie rozgrzać margarynę, ułożyć comber i uda, dodać przyprawy, polać stopionym tłuszczem. Piec mięso do miękkości, często polewając sosem wytworzonym podczas pieczenia. Sos uzupełniać wodą. Młodego zająca piecze się około 1 godz. Miękkie mięso wyjąć z piekarnika, podzielić na porcje i ułożyć na ogrzanym półmisku. Z cukru i wody sporządzić karmel. Sos od pieczenia zabarwić karmelem, zaprawić zawiesiną z mąki, ewentualnie dosolić i zagotować. Wymieszać ze śmietaną. Mięso polać połową sosu. Pozostały sos podać w sosjerce.
Zająca podawać z ziemniakami, buraczkami, czerwoną kapustą albo borówkami.
Dodatkowe porady
Mięso zająca powinno dojrzewać (kruszeć) w skórze. Ubitego szaraka należy pozostawić, w pozycji wiszącej, w chłodzie około 2-3 dni. jeśli temperatura otoczenia wynosi powyżej zera. lub 2-3 tygodnie, gdy jest mroźno. Ze sprawionego zająca trzeba ostrożnie wyjąć wątróbkę, tak aby nie uszkodzić pęcherzyka żółciowego. Podroby (wątroba, serce, płucka, nerki) starannie opłukać i wykorzystać do pasztetu. Bardzo dokładnie wymyć tuszkę pod bieżącą wodą. Potem odciąć comber i tylne skoki. Cały przód przeznaczyć na pasztet. Przed pieczeniem lub duszeniem mięso oczyścić z cienkiej lśniącej błonki oraz usunąć z niego ścięgna i tłuszcz, który w czasie obróbki termicznej może nadać mu niemiłą woń. Aby mięso zająca było należycie kruche, trzeba je zamarynować. Czasem zamiast typowej zalewy octowej stosuje się maślankę lub marynatę winno-cytrynową. Istnieje wiele sposobów przyrządzania zajęcy. W kuchni staropolskiej najczęściej przygotowywano zająca w śmietanie. Według tego przepisu można też sporządzić danie z królika.
Jaką radość sprawia mi gotowanie kiedy cala rodzina patrzy na mnie jak na mordercę :D
W tym roku świątecznie będzie zajęczek wielkanocny w śmietanie najwięcej oburzenia przynioslo ze sobą oprawienie futrzaka a sama idea postawienai go na stół będzie genialna kiedy rodzinka zapyta "a cóż to?" odpowiem zajączek wielkanocny przylapałm go na kradzieży jajek więc o puieklem :D