Te kotlety ( a dla niektórych "karminadle") powstały jako tzw. "czyściciele lodówki". Wszystkim domownikom posmakowały i na stałe zagościły na naszym stole :-)
czas przygotowania : 45-60 min.
Składniki:
1kg mięsa mielonego z szynki ,
1 jajko,
1/2 dużej cebuli (lub 1 mała cebula)
1 ogórek konserwowy,
2 łyżki stołowe musztardy chrzanowej
1/4 szklanki bułki tartej
1 łyżeczka przyprawy "grill klasyczny"
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 ząbki czosnku (starte)
2 płaskie łyżeczki vegety
10 dag sera gouda
olej do smażenia
Przygotowanie:
1. do miski wrzucić mięso mielone i starty na drobnych oczkach ser.
2. cebulę, ogórka, jajko, czosnek, musztardę i przyprawy miksujemy w blenderze (do uzyskania konsystencji pasty).
3. Pastę dodać do mięsa i wyrabiać aż wszystkie składniki się połączą. dodawać stopniowo bułkę tartą (do momentu aż będzie można swobodnie formować kotlety).
4. odstawiamy masę do lodówki na ok. 30 min (by wszystkie smaki się ze sobą "przegryzły"
5. po 30 min. formujemy kotlety i smażymy na rozgrzanym tłuszczu (najpierw na większym ogniu by się przyrumieniły , później zmniejszając ogień by doszły w środku.
Pytania proszę zadawać w komentarzach :)
SMACZNEGO
Inni zdjęcia: Bez ta szybka judgaf1489 akcentovaJa nacka89cwaJa patkigdNa tle Wisły :) patkigd:* patkigdPoznań sellieriPoznań sellieriJa na działce nacka89cwaJa nacka89cwa