z cyklu COMPANOWE TWÓRCZOŚCI NA PEPE CEPE
Plackarnia Cristina istnieje na rynku od 1832 roku. Jej założycielem był odwieczny wielbiciel placków Sztefan Myler. Sądził, że placki to najlepsza rzecz na świecie i właśnie z nimi związał swoje przyszłe plany widząc w nich sposób na zdobycie fortuny. Początkowo plackarnia nie cieszyła się wielkim powodzenie ze względu na swoje małe rozmiary. Pan Myler pierwszy przepis na placki dostał od swojej babki, jednakże były one zbyt tłuste i suche. W 1835 roku Myler poznał miłość swojego życia wybitną malarkę Krystynę Czubek, która pomogła mu udoskonalić recepturę placuszków. I w ten oto sposób jego danie stało się popularne w całej Europie, a także w północnej Afryce. Wówczas plackarnia zmieniła nazwę ze Sztefan na Cristina. Po śmierci Mylera interes przejął jego syn Martin i kontynuował dzieło ojca.
Obecnie restauracja przekazywana jest z pokolenia na pokolenie i cieszy się uznaniem wśród najwybitniejszych koneserów placków.
kocham jakość fbl <33 miłość od pierwszego wejrzenia, kurde.
i w ogóle... TO ODPADŁ MI NOS.