Koktajle to smaczne i proste do przygotowania posiłki. Mają postać płynną, a więc łatwą do przyswojenia przez organizm. Odpowiednio przyrządzone mogą pomagać m.in. w odchudzaniu, wzmacniać odporność, poprawiać samopoczucie i wygląd skóry. Koktajle mogą stanowić urozmaicenie codziennego menu, ale także mogą zastępować np. drugie śniadanie, podwieczorek albo stanowić uzupełnienie dania. Najwartościowsze i najsmaczniejsze są od razu po przygotowaniu, ale w zamkniętym naczyniu, w lodówce, mogą postać kilka godzin.
Koktajle sporządza się na bazie mleka i jego pochodnych oraz owoców i warzyw. Spośród warzyw i owoców (najlepiej świeżych), nadają się np. te zawierające dużo witaminy C, czyli papryka, pomidory, truskawki, czarna porzeczka, jagody, maliny. Ponieważ bardzo dużo tej witaminy znajduje się pod skórką, należy zrezygnować z obierania, a jedynie bardzo dokładnie umyć je pod bieżącą wodą. Bardzo cenne w beta-karoten i witaminy z grupy B, czy też kwas foliowy, są jagody, marchew, buraki i zielone dodatki, takie jak: koperek i natka pietruszki. Aby zwiększyć wartość odżywczą koktajli dodaje się orzechy, pestki, świeże zioła i przyprawy.
Koktajle są doskonałym pomysłem dla osób, które nie mają czasu na przygotowywanie skomplikowanych posiłków. Nadają się zarówno dla osób lubiących napoje mleczne, jak i tych, które za nimi nie przepadają (na bazie warzyw lub owoców, bez dodatku mleka), czy też nie tolerują (dla tych osób najlepsze będą maślanka lub kefiry). Dobry koktajl nie będzie tuczący pod warunkiem, że będziemy się wystrzegać składników podnoszących energetyczność napoju, np. tłustej śmietany. Istotne jest, aby produkty te nie zawierały dodatkowego cukru oraz charakteryzowały się obniżoną zawartością tłuszczu. Ma to znaczący wpływ na kaloryczność całości. Osoby dbające o linię powinny pamiętać o sycącym błonniku, np. z otrębów pszennych.