photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 29 MARCA 2011

1.

Pierogi ze szpinakiem i białym serem.

 

Składniki:

 

  • 3 szklanki mąki
  • 450g szpinaku
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 opakowania sera (może być twaróg)
  • pieprz
  • sól
  • kilka ząbków czosnku
  • masło do podania
  • ser parmezan do podania
  • bazylia świeża

 

Ciasto:

Zagniatamy ciasto z mąki, ok. 3 łyżek szpinaku, wody oraz jajka. Wygniatamy. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką średniej wielkości kółka.

 

Farsz:

Ser mieszamy ze szpinakiem oraz odpowiednio doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.

 

Ulepione pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy kilka minut od ponownego zawrzenia wody.

Na talerzu podajemy z roztopionym masełem, parmezanem i świeżą bazylią.

 

SMACZNEGO!

Komentarze

~crahd Za te pierożki to ślub bym z Tobą wziął ;*
29/03/2011 21:39:42