Na zdjęciu po prostu pide - taka turecka pizza. Czym się różni od pizzy tradycyjnej, hmmm... właściwie kształtem, bo zamiast być okrągła, jest podłużna i bardziej przypomina canoe (indiańską łódkę)
Smak właściwie taki sam (przynajmniej w Polsce) jak pizzy włoskiej. W Turcji bardziej taki orientalny. Być może pide robi się trochę inaczej niż zwykła pizzę. Pide nie ma podkładu z sosu pomidorowego, tylko jest ciasto, na nie od razu ser (najpierw biały, później żółty), a na samą górę inne składniki typu mięso, ważywa. Pide jadano już kilka wieków przed odkryciem pomidorów... i tu nasuwa się pytanie, czy na pewno pizza, ta pizza popularna na całym świecie jest wymyślona we włoszech? Skoro w Turcji Imperium Osmańskim "matki, babki i prababki współczesnych pizz" jadano już XV wieku, a pizza, jaką większość zna jest z XIX wieku...
Inną potrawą, którą często również nazywa się pizzą turecką (nawet częściej niż pide) jest lahmacun, kształtem przypomina włoską pizzę, ciasto bardzo cienkie (jak naleśnik), bez problemu można zwijać w rulonik (i często się tak zawija) .a jakie są różnice? Właściwie tylko z farszem. Najczęściej mielone mięso z przyprawami na cieście, bez sera. Tradycyjny lahmacun, właściwie ten farsz składa się z 24 rożnych składników. Niestety połowę z nich w Polsce można spotkać w nielicznych sklepach... Co do historii... lahmacun podobno jadano już w starożytności. W takich państwach jak: Mezopotamia, Fenicja, Egipt, Grecja i później Cesarstwo Rzymskie.
Również można zadać sobie pytanie czy aby na pewno ciasto francuskie, jest napewno francuskie? Również to ciasto znane mogłobyć już w starożytności.
Mówi się, że w tradycyjnej osmańskiej restauracji można zjeść prawdziwy lahmacun, taki sam jak jadano w XV wieku, a jak wygląda lahmacun i jak zrobić (nie jest trudne!):
dla zainteresowanych (a wiem, że kilka osób z Was lubi gotować) przepisy na lahmacuny:
oczywiście również jest wersja wegetariańska:
i jeszcze nutka, coś z klasyki: