photoblog.pl
Załóż konto
Ważne!

Zdjęcie widoczne dla użytkowników posiadających konto PRO

Kup konto PRO
Placuszki z cukinii
Dodane 24 LIPCA 2010 , exif
1677
Dodano: 24 LIPCA 2010

Placuszki z cukinii

Cudownie jest mieć pod nosem duże tesco - można dostać w nim bez zbędnej bieganiny po prostu wszystko. No, prawie. Wczoraj nie dostałam śmietanki kokosowej, która miała być dodatkiem do szaszłyków z kurczakiem i ananasem. Nie dałam za wygraną, stęskniona za aromatem kokosa, i zastąpiłam ją zwykłą śmietaną z wiórkami kokosowymi - wyszła pyszna.

Dzisiaj jednak mogłam zrealizować swój pomysł od początku do końca bez kombinowania. Zakupiłam cukinię, i zrobiłam placuszki wg własnego przepisu, którym pragnę się podzielić.

Oto porcja na jedną głodną, uwielbiającą jeść, osobę :)

Potrzebne są:

 

1 mała cukinia

1 jajko

1 mała cebula

mąka krupczatka

sól czosnkowa

pieprz czarny

bazylia 

oregano

oliwa z oliwek

 

A jak to robię? Przygotowanie to banał i sama przyjemność ;)

Cukinię obieram ze skórki (choć nie jest to konieczne) i ścieram na tarce o dużych oczkach. To samo robię z cebulą. Wsypuję przyprawy, dodaję jajko oraz mąkę. Używam krupczatki, która sprawia, że placuszki są bardziej chrupkie niż po użyciu zwykłej mąki, a także nie przywierają do patelni. Sypię mąkę na oko, by całość nie była zbyt rzadka, ale też nie za gęsta - lubię, kiedy masa delikatnie oblepia cukinię i cebulę, przez co placuszki są lżejsze, i mają ciekawą strukturę.

Tak przygotowaną masę nakładam łyżką na mocno rozgrzaną patelnię, tworząc małe placuszki. Rumienię je lekko, i zjadam, póki gorące (choć są także świetną przekąską po ostygnięciu).

 

Smacznego! :)

Komentarze

latrampa Właśnie, że nie! Jedna porcja to tylko 310 kalorii :D
28/07/2010 0:08:37
muezzi Wczoraj zrobiłam te placki z dodatkiem wędzonego łososia ;D. I zawsze ucieram na małych oczkach i nie dodaję oliwy ;D
25/07/2010 12:15:43
muezzi Twoje włosy przynajmniej są baaardzo krótkie, więc pewnie przewiewne!
Moje są aktualnie długości hobbickiej - jak wielka wełniana czapa.
24/07/2010 22:25:06
muezzi Ahahaha, dobra historia! Ja chustą chronię włosy przed zgubnymi promieniami słońca! Chusta, filtr i pingle i może nie umrę ;>
24/07/2010 21:37:39
muezzi Też je ostatnio ciągle robię, ale zamiast mąki biorę skrobię kukurydzianą, bo ona jest dozwolona na diecie białkowej ;D
24/07/2010 21:01:50
latrampa Mmmmm! Brzmi pysznie :D będę musiała wypróbować, bardzo lubię takie jedzonko <3
24/07/2010 20:33:04