Cudownie jest mieć pod nosem duże tesco - można dostać w nim bez zbędnej bieganiny po prostu wszystko. No, prawie. Wczoraj nie dostałam śmietanki kokosowej, która miała być dodatkiem do szaszłyków z kurczakiem i ananasem. Nie dałam za wygraną, stęskniona za aromatem kokosa, i zastąpiłam ją zwykłą śmietaną z wiórkami kokosowymi - wyszła pyszna.
Dzisiaj jednak mogłam zrealizować swój pomysł od początku do końca bez kombinowania. Zakupiłam cukinię, i zrobiłam placuszki wg własnego przepisu, którym pragnę się podzielić.
Oto porcja na jedną głodną, uwielbiającą jeść, osobę :)
Potrzebne są:
1 mała cukinia
1 jajko
1 mała cebula
mąka krupczatka
sól czosnkowa
pieprz czarny
bazylia
oregano
oliwa z oliwek
A jak to robię? Przygotowanie to banał i sama przyjemność ;)
Cukinię obieram ze skórki (choć nie jest to konieczne) i ścieram na tarce o dużych oczkach. To samo robię z cebulą. Wsypuję przyprawy, dodaję jajko oraz mąkę. Używam krupczatki, która sprawia, że placuszki są bardziej chrupkie niż po użyciu zwykłej mąki, a także nie przywierają do patelni. Sypię mąkę na oko, by całość nie była zbyt rzadka, ale też nie za gęsta - lubię, kiedy masa delikatnie oblepia cukinię i cebulę, przez co placuszki są lżejsze, i mają ciekawą strukturę.
Tak przygotowaną masę nakładam łyżką na mocno rozgrzaną patelnię, tworząc małe placuszki. Rumienię je lekko, i zjadam, póki gorące (choć są także świetną przekąską po ostygnięciu).
Smacznego! :)
Inni zdjęcia: 28/05/2025 sabiiprocederzaopiekuj sie mną mocno tak... sabiiprocederPoznań kataviiGKS Katowice vs Lech Poznań mr0w4Natury nie zmienisz samysliciel35MOJE NOWE GWIAZDKOWE KOLCZYKI xavekittyxZ synem nacka89cwa1487 akcentovaPrzy Koloseum synuś nacka89cwaDajcie ciepło juliettka79