(leuciscus idus L)
Rodzina:
karpiowate (cyprinidae)
" Występowanie: rzeki średnie nizinne, rzeki wielkie nizinne.
" Morfologia: jaź posiada wydłużone i spłaszczone bocznie ciało, linia boczna jest lekko wygięta ku dołowi, płetwa ogonowa głęboko wcięta, głowa mała z wysuwaną paszczą skierowaną ukośnie ku górze. Grzbiet ma kolor szarozielony do szaroczarnego. Boki są jaśniejsze o intensywnym srebrzystym połysku, a brzuch białawy. Płetwy grzbietowa i odbytowa mają niebieskawoszary odcień, natomiast pozostałe płetwy są czerwonawe.
" Żerowanie: Jaź poluje na owady na powierzchni wody oraz drobne zwierzęta wodne. Pokarmem młodych jazi są głównie plankton zwierzęcy i roślinny, starsze osobniki zjadają robaki, skorupiaki, larwy owadów i małe mięczaki.
" Rozmnażanie: tarło jazi trwa od kwietnia do maja, samica składa w tym czasie 35 000 - 100 000 jaj w płytkich rejonach rzek o dnie piaszczystym lub kamienistym. W tym okresie u samców występuje wysypka tarłowa. Aby złożyć ikrę, stada dojrzałych do rozrodu osobników udają się w górę rzeki. Tam kleista ikra o średnicy 1,5 mm (40000-115000 sztuk w zależności od wielkości samicy), przyczepia się do kamieni i wodnych roślin. Okres inkubacji trwa od 10 do 20 dni. Dojrzałość płciową młody jaź uzyskuje w wieku 3-4 lat.
" okres ochronny: nie ma
" wymiar ochronny: do 25 cm
" dobowy limit połowu: 10 szt. * razem z kleniem
" rekord Polski: 5,1 kg