KARKÓWKA MARYNOWANA Z CZOSNKIEM, PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI I SOSEM CZOSNKOWYM
Składniki:
-3 plastry karkówki
-przyprawa do karkówki
-pieprz, sól
-papryka słodka w proszku
-papryka ostra w proszku
-czosnek
-0,5 kg ziemniaków
-przyprawa do ziemniaków
-3 łyżki majonezu
-3 łyżki mleka
-oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Karkówkę myjemy, osuszamy. Do miski wlewamy 4-5 łyżek oliwy z oliwek, dodajemy po łyżce przyprawy do karkówki, słodkiej i ostrej papryki, szczyptę pieprzu i soli. Mieszamy.
Mięso marynujemy w powstałej mieszance, następnie nacinamy w kilku miejscach tak, aby powstały dziurki na włożenie czosnku pokrojonego w drobną kostkę.
Czosnek wkładamy w mięso z obu stron. Odstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny.
Przygotowujemy sos czosnkowy: do miski dodajemy 3 łyżki majonezu, 3 łyżki mleka, przeciśnięty czosnek (ok. 3 ząbki), doprawiamy pieprzem, mieszamy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w łódeczki. Obgotowujemy na pół twardo. Odcedzamy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy przyprawą do ziemniaków. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220st przez ok. 25 minut.
Karkówkę wyciągamy, smażymy na rozgrzanej oliwie. Usmażone mięso podajemy z ziemniaczkami i sosem.
Smacznego! :)
Inni użytkownicy: lexiorliluux3haowsidzidzi99nicoleee222xpaczeolihebygunmagda2025aikata13veryverydream
Inni zdjęcia: Jeep ? ezekh114Casus tęczy ? ezekh114... harrypottergallery... harrypottergalleryO świcie slaw300... harrypottergallery... harrypottergallery... harrypottergallery... harrypottergallery... harrypottergallery