Photoblog.pl

Załóż konto

M±ka-rodzaje, typy, zastosowanie

Dodane 28 STYCZNIA 2020
Wy¶wietleń: 269

HISTORIA

M±ka jest jednym z najstarszych produktów spożywczych na ¶wiecie, ponieważ człowiek jako istota rozumna szybko zauważył że zmielone ziarna zbóż maj±, znacznie więcej dobroczynnych wła¶ciwo¶ci. Historia m±ki jest niemal tak długa jak istnieje człowiek, pocz±tkowo m±ka mielona była w żarnach czyli dwóch nałożonych na siebie owalnych kamieniach. Produkcja m±ki na skale przemysłowa swój pocz±tek miała dopiero pod koniec XIX wieku w Londynie , pierwszym młynem był młyn parowy. Rozwój młynarskiego rzemiosła przybierał na rozmachu, wkrótce zaczęto wzbogacać m±kę o niektóre składniki mineralne. Dzi¶ m±ka wytwarzana jest zwykle w dużych wyspecjalizowanych zakładach.

 

Wykorzystuj±c m±kę możemy otrzymać różnego rodzaju wypieki, cukiernicze i piekarskie. Dzięki m±ce mamy chleb, bułki i inne.

 

SPOSÓB WYDOBYWANIA M±kę wydobywamy z ziaren zbóż : pszenicy, orkiszu i żyta oraz z ziarna jęczmienia, owsa, kukurydzy, ryżu, grochu, soi, fasoli. Spotykana jest również m±ka migdałowa, wydobywa się j± poprzez zmielenie migdałów. M±ka kokosowa powstaje w wyniku uzyskania z mi±ższu kokosa jako produkt uboczny wytwarzania oleju i mleka kokosowego. Wyj±tkow± m±k± jest m±ka ziemniaczana, gdyż ona jest wytwarzana ze skrobi ziemniaczanej. Ma wła¶ciwo¶ci zagęszczaj±ce.

 

Typ m±ki - zawarto¶ć popiołu - zwi±zana jest bezpo¶rednio z barw± m±ki. Im niższy typ m±ki, tym barwa m±ki jest bielsza, im typ m±ki jest wyższy, tym m±ka będzie ciemniejsza. Tak więc najja¶niejsz± będzie m±ka typ 450, a najciemniejsz± będzie m±ka typ 2000. Odcień i barwa m±ki zwi±zana jest z zawarto¶ci± w m±ce rozdrobnionej okrywy owocowo-nasiennej ziarna. Biała m±ka produkowana jest z centralnej czę¶ci ziarna, to znaczy z bielma m±cznego, które stanowi około 82% zawarto¶ci ziarna (ziarna pszenicy).

 

TYPY MˇKI, RODZAJE I ZASTOSOWANIE W CUKIERNICTWIE

M±ka pszenna typ - 450 tortowa, przeznaczona do wypieku ciast biszkoptowych, tortów i ciast francuskich.

M±ka pszenna typ - 500 wrocławska, poznańska, m±ka przeznaczona do wypieków drożdżowych, pierników, kruchych ciast, nale¶ników, omletów.

M±ka pszenna typ - 500 krupczatka, do wypieku babek, ciast z owocami,

M±ka pszenna typ - 550 luksusowa, do wypieku ciast drożdżowych, nale¶nikowych

 

M±ka kukurydziana jest żółta, miałka lub też ziarnista, uzyskiwana z przemiału ziarna kukurydzy. Najlepsza do pieczenia jest mielona w młynie żarnowym. Ponieważ nie zawiera ona glutenu.

M±ka migdałowa ma cenne wła¶ciwo¶ci i warto¶ci odżywcze - jest Ľródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz magnezu, żelaza i wapnia. Wła¶ciwo¶ci prozdrowotne m±ki migdałowej powinny szczególnie docenić osoby z wysokim stężeniem cholesterolu we krwi, cukrzyc± i wysokim ci¶nieniem tętniczym krwi, ponieważ zmniejsza ryzyko wyst±pienia chorób serca i obniża stężenie cholesterolu we krwi dzięki wysokiej zawarto¶ci kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, obniża ci¶nienie krwi dzięki obecno¶ci antyoksydantów, zmniejsza ryzyko wyst±pienia raka okrężnicy, zmniejsza ryzyko wyst±pienia cukrzycy oraz poprawa glikemię u osób cukrzyc±, ponieważ obniża glikemię po posiłkow± ma działanie antyoksydacyjne, chroni organizm przed działaniem wolnych rodników.

 

M±ka kokosowa zawiera bardzo dużo błonnika i białka, a niewiele węglowodanów łatwo przyswajalnych, dlatego znajduje zastosowanie w dietach dla diabetyków i osób odchudzaj±cych się. Jej regularne używanie przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi oraz niesie inne korzy¶ci zdrowotne.

 

Warto wiedzieć co¶ więcej na temat m±k. M±ka to jest przeważnie główny składnik dodawany do wypieku. Dzięki szerszej wiedzy na ten temat można ł±czyć produkty tak, żeby każdy mógł zje¶ć co¶ słodkiego. Nawet Ci, którzy choruj± na różne schorzenia :-) 

dzwiekowyogrod Widzę tutaj cała skarbnicę wiedzy :D
01/02/2020 10:24:08
Junior tortowyzakatek Tak, wła¶nie o to mi chodziło, żeby wszystko było w jednym :D
01/02/2020 19:18:41
dzwiekowyogrod Chętnie wpadnę poczytać ,bo konsumować to nie bardzo :D
01/02/2020 23:04:32