Photoblog.pl

Załóż konto

CZARYGARY 

2016/11/06   

śniadaniowy omlet ...

« następne   poprzednie »
śniadaniowy omlet ...
Powiększenie


czasem zamiast jajecznicy jako ciepłe śniadanie chłodne poranki ...

2 jajka,
2 łyżki mąki,
2 łyżki mleka,
szczypta proszku do pieczenia (ale nie koniecznie),
2 plasterki szynki,
1/2 pomidora,
1/2 małej czerwonej cebuli,
pieprz, sól do smaku,
masło do smażenia

 

Jajka z mąką i mlekiem (proszkiem do pieczenia) roztrzepać trzepaczką w naczyniu.
Pokroić w kostkę szynkę, pomidory i cebulę.
Dodać do roztrzepanych jajek i wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem.

Najlepiej przygotować 2 podobnej wielkości patelnie.
Jedną dobrze rozgrzać posmarować masłem i wylać masę omletową na patelnię.
Smażyć aż masa się zetnie od spodu i zacznie odchodzić od brzegów patelni.
Rozgrzać drugą patelnię, posmarować masłem i energicznie przełożyć na nią omlet obracając go o 180 stopni aby się upiekł na wierzchu.

Brak komentarzy

Najnowsze wpisy

3
śniadaniowy omlet ...

 

3
jarzynowa ...

 

koreczki śledziowe ...

 

3
Kurczak z fasolą ...

 

sos do jajek ...

 

3
jajka faszerowane ...

 

4
Jeżyki

 

zawijane tortille ...

 

Wszystkie wpisy