Photoblog.pl

Załóż konto

Wszystko, co smaczne. 

2012/04/08   

chałka II

« następne   poprzednie »
chałka II

Chałkę robilam z trzech różnych przepisów, ta jest ZDECYDOWANIE najlepsza. Dużo większa, dużo smaczniejsza.



Składniki:

  • 600 g mąki pszennej (typ 550)
  • 40 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłego mleka (ale nie gorącego!)
  • 60 g cukru(w przepisie 50, ale ja zwiększyłam)
  • 50 g stopionego i przestudzonego masła
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 1 żółtko do posmarowania+  mak i cukier do posypania


    Wykonanie:


    Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże. Zasypać je łyżeczką cukru, zalać 2-3 łyżkami mleka(letniego) i oprószyć odrobiną mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce (przy kaloryferze), aż drożdże zaczną pracować. Stopione, wystudzone ,ale nie całkiem zimne masło wymieszać z cukrem, dodać wanilię,sól, dwa jajka i dokładnie wymieszać. Tę mieszaninę oraz ciepłe mleko wlać do mąki z drożdżami i zagnieść gładkie ciasto (około 10 minut). Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto zagnieść chwilę, przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, podzielić na pięć równych(łatwiejsza wersja to 3) części i każdą zrolować w długi wałek. zapleść warkocz, kolejno ostatni wałek od zewnątrz zakładać na dwa następne, oba końce dobrze skleić razem i podwinąć pod spód. Chałkę ułożyć na blaszce do pieczenia, posmarować żółtkiem i posypać cukrem i makiem. Piec w temp. 200 st. C. przez 25- 30 minut. Ostudzić przed krojeniem.



    Smacznego!

 

2 komentarze
theskinnyangel  - 25/02/2014 17:02:48
Hej, zapraszam do mnie ;p
gosc - 28/07/2013 5:22:37 z telefonu komórkowego
lovecooking Lajkniesz? Prosze <3 http://fb.com/366683000059904

Najnowsze wpisy

chałka II

 

Wielki powrót-Wesołych świąt.

 

Domowy chleb.

 

Mocno czekoladowe tartaletki

 

zupa krem z warzyw- na odmianę.

 

Torcik bananowo-migdałowy.

 

Biszkopt z owocami.

 

Tarta ze śliwkami.

 

Wszystkie wpisy