Photoblog.pl

Załóż konto

Wszystko, co smaczne. 

2012/04/08   

Wielki powrót-Wesołych świąt.

« następne   poprzednie »
Wielki powrót-Wesołych świąt.

 

Tak, tak, wiem. Nie było mnie na tyle długo ,że większość osób usunęła mnie ze zajomych.
Powodów jest kilka- brak czasu, zeputy aparat i inne.

Chciałabym teraz dodać przepis na idealną babkę drożdżową, lepszą od poprzedniej, puszystszą, po prostu idealną.Warto pomęczyć się z zagniataniem, po prostu warto.
Nie obiecuję, ze wpisy będą regularne i ,że po prostu nie przekieruję was na drugiego bloga, wszystko wyjdzie z czasem .

Przepis pochodzi z tej strony


Składniki na rozczyn:


- 125g mąki pszennej

-250ml mleka

-40g drożdży

-łyżka cukru

 

Reszta składników:

 

-80g cukru(polecam drobny do wypieków)

-4 spore żółtka

-2 białka

-skórka starta z połowy cytryny

-2 łyżki skórki kandyzowanej z pomarańcza


Lukier:
-200g cukru pudru

-40ml soku z cytryny

Przygotowanie:


Przygotować dużą i lekko ogrzaną miskę - z mąki, mleka, drożdży i łyżeczki cukru sporządzić rozczyn. Przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie przesiać mąkę i roztopić masło. formę na babkę nasmarować masłem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i ustawić program pieczenia góra/dół.
Pod koniec wyrastania rozczynu ubić w misce żółtka z białkami i cukrem na tyle długo, aby składniki uzyskały puszystą konsystencję. Tak ubite jajka dodać do wyrośniętego rozczynu oraz połączyć ze startą skórką z cytryny.
Całość dokładnie, ale delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Masa będzie lekka i puszysta.

 

Następnie dodawać partiami przesianą mąkę i sól. Teraz wyrabiać ciasto ręką. Ta czynność powinna trwać przynajmniej 20 do 30 minut.Powinniście zauważyć, że ciasto, choć wciąż dość luźne - pod koniec wyrabiania nie będzie się już kleić, tylko zacznie odrywać od ręki. Do tak wyrobionego ciasta wlewać partiami roztopione, letnie masło. Kolejną partię dodawać wówczas, kiedy wcześniejsza całkowicie wchłonie się w ciasto. Wsypać skórkę pomarańczową i jeszcze chwilę wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wypełni foremkę, wstawić do piekarnika. Piec 30 minut - skontrolować czas pieczenia do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i delikatnie wyciągnąć z formy, przekładając ją do góry nogami.

Przygotować lukier: cukier puder połączyć z sokiem z cytryny i ucierać tak długo, aż lukier osiągnie aksamitną konsystencję i śnieżnobiały kolor. W razie potrzeby wyregulować gęstość, dodająć odrobinę cukru pudru do zagęszczenia, lub soku do rozrzedzenia. Lukrem polać całkowicie ostudzoną babkę. Można posypać skórką z pomarańczy.


Smacznego :)

Brak komentarzy

Najnowsze wpisy

chałka II

 

Wielki powrót-Wesołych świąt.

 

Domowy chleb.

 

Mocno czekoladowe tartaletki

 

zupa krem z warzyw- na odmianę.

 

Torcik bananowo-migdałowy.

 

Biszkopt z owocami.

 

Tarta ze śliwkami.

 

Wszystkie wpisy