Photoblog.pl

Załóż konto

Wszystko, co smaczne. 

2011/12/23   

Domowy chleb.

« następne   poprzednie »
Domowy chleb.

Z braku laku dodam przepis na domowy chleb pszenno-żytnio-otrębowy :) JEst pyszny, pachnie zakwasem i prosty do zrobienia.


Składniki:
-4 łyżki zakwasu
-ok.300ml wody'
-1/2 opakowania drożdży
-50ml mleka
-łyżka soli
-1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

-0,5 szkl. mąki żytniej
-1 szkl mąki pszennej zwykłej
-0,5 szkl. otręb owsianych
-2 łyżki oleju
-łyżeczka cukru



Wykonanie:
Drożdze rozmieszać z cukrem w ciepłym mleku, ostawić do wyrośnięcia. Wodę, mąki , olej, otręby i zakwas wymieszać z wyrośniętymi drożdżami, dodać sól.

Pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia w misce wysmarowanej olejem. Przełożyć do koszyczka wyłożonego ściereczką wysypaną mąką i zostawić pod inną ściereczką do podwojenia objętości, ok. 2 h.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawić 10 minut, ponacinać, znowu odczekać 20 minu, posypać płatkami owsianymi( lekko powgniatać) i piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, następnie 20 w 200 i ok. 25/ 30 w 180.
Sprawdzić, czy chleb jest upieczony- spód musi być zarumiony  i pukając musi być słychać pusty dźwięk.



Smacznego :)

6 komentarzy
nieprzytomniee  - 26/01/2012 18:34:47
. a ja bym chciała jakieś muffinki.. ;D
mondecolore  - 23/12/2011 21:31:47
mniam, aż zgłodnialam ;) wygląda wspaniale
lovecooking - 24/12/2011 12:22:37
u mnie jest częstym gościem :P

foreverfat  - 23/12/2011 14:59:55
dodaję c:
lovecooking - 23/12/2011 15:46:10
:))

silentmove  - 23/12/2011 10:58:25
mniam ;)

Najnowsze wpisy

chałka II

 

Wielki powrót-Wesołych świąt.

 

Domowy chleb.

 

Mocno czekoladowe tartaletki

 

zupa krem z warzyw- na odmianę.

 

Torcik bananowo-migdałowy.

 

Biszkopt z owocami.

 

Tarta ze śliwkami.

 

Wszystkie wpisy