Photoblog.pl

Załóż konto

Wszystko, co smaczne. 

2011/12/02   

zupa krem z warzyw- na odmianę.

« następne   poprzednie »
zupa krem z warzyw- na odmianę.

Bardzo długo mnie nie było. Po prostu nie miałam co dodawać, bo nic nie piekłam. A jak już upiekłam szarlotkę to zniknęła przed zrobieniem zdjęcia, z resztą obiecałam coś niskokalorycznego. Widzę, że sporo osób usuwa mnie ze znajomych ,ale nie dziwię się :)

Tym razem coś zupełnie nie przypominającego moich starych przeoisów- zupa krem.
Jest lekka, pyszna i bardzo syta :)

Składniki:

-płaska, bardzo płaska łyżeczka masła( niekoniecznie)
-włoszczyzna(sałata, marchewka, albo dwie, pietruszka, seler tp.)
-3 pory
-2 ziemniaki (jeden spory, drugi mniejszy)

-2 papryki
-kostka buliony warzywnego
-wegeta, pieprz, oregano, wg. uznania
-ok. 300-450 g brukselki- ile kto chce :)
-2 ząbki czosnku dla mocnego smaku, jeden dla lekkiego

- ok. szklanka mleka

-trochę jogurtu naturalnego

 

plus:
na jedną porcję jedna kromka chleba tostowego i troch e tłuszczu do usmarzenia, lub  chleb zrobiony w tosterze ,albo groszek ptysiowy/


wykonanie:

Włoszczyznę, pokrojone w kostkę ziemniaki, białe części pora
(również pokrojone, ale nie zbyt cienko- ok. 4 cm.) i czosnek poddusić z masłem w sporym garczku, następnie zalać gorącą wodą, dodać kostkę rosołową. Gotować, aż warzywa trochę zmiękną.
Dodać brukselkę i mleko, chwilę gotować i dodać pokrojoną paprykę. Kiedy wszystko już będzie miękkie , zdjąć z ognia i poczekać, aż wystygnie, następnie zmiksować.
Przyprawić do smaku i zabielić jogurtem.
Usmażyć grzanki, lub dodać groszek.


Smacznego.

 

9 komentarzy
czasembywatak  - 23/12/2011 11:30:07
mhm..
pleonazm  - 02/12/2011 20:16:53
Moja sugestia: staraj się realizować przepisy, które nie zawierają (jak ja to nazywam) g*wna tj.:
bulion warzywny, wegeta.
lovecooking - 02/12/2011 20:21:41
Ja realizuję przepisy. którę tworzę po swojemu ,ale wcale nie jest powiedziane ,że każdy musi dodawać bulion, czy wegetę. Jeżeli ktoś ma małe pojęcie o goowaniu ,wie ,że nie jest to konieczne i może zastąpić wieloma różnymi rzeczami :)
pleonazm - 02/12/2011 22:00:17
Zgadzam sięz z Tobą, dlatego błagam o sugestie czym to zastąpić? Bo takich rzeczy unikam jak ognia...
lovecooking - 03/12/2011 14:59:20
Dobrze ,że unikasz, też nie zawsze gotuj e z ich użyciem . Kostka rosołowa wcale nie jest konieczna. Wywar nabierze smaku bez niej. W takim wypadku możesz wraz z warzywami zagotować kawałek mięsa, bądź kość , chociaż bez tego też się obejdzie :D Ja po prostu nie jem mięsa no i tak to wyszło, może z lenistwa?
Wrzuć do warzyw liść laurowy, ziele angielskie, użyj soli, pieprzu i gotowe. Dla smaku wegety i maggi można użyć lubczyku.
pleonazm - 03/12/2011 15:09:37
Nooo jasn!, Ze tez na to nie wpadłem, po prostu na bazie rosołu to zrobić można przecież :)
lovecooking - 03/12/2011 15:43:43
Właśnie :)) Tak czy siak, powstanie rosół zmiksowany z warzywami.

xrapmoimzyciem  - 02/12/2011 20:30:29
kusisz<3 smacznie wygląda ;)
lovecooking - 02/12/2011 20:37:46
Takie jest założenie :DD

Najnowsze wpisy

chałka II

 

Wielki powrót-Wesołych świąt.

 

Domowy chleb.

 

Mocno czekoladowe tartaletki

 

zupa krem z warzyw- na odmianę.

 

Torcik bananowo-migdałowy.

 

Biszkopt z owocami.

 

Tarta ze śliwkami.

 

Wszystkie wpisy