"Babeczki"
Mało estetycznie wyglądają na tym zdj. ale są za to nawet dobre. ;) 1 porcja=ok. 25 babeczek.
Również dobrze smakują po zamrożeniu.
Składniki:
CIASTO:
0.5 kg mąki pszennej
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliwoy
1 żółtko
KREM:
1 kostka margaryny
25 dkg cukru pudru
3/4 szklanki kwaśnej śmietany lub mleka
Wykonanie:
CIASTO:
Mąkę i margarynę siekamy. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy. Wycinamy wysmarowanymi foremkami ciasto,wkładamy do tych foremek i wyrównujemy brzegi.
Pieczemy na złoty kolor. Ubieczone babeczki wyjmujemy ostrożnie z foremek.
KREM:
Ucieramy margarynę i cukier puder. Powoli (po jednej łyżce) dodajemy śmietanę lub mleko.
Krem nakładamy na wystudzone babeczki i dekorujemy np.galaretką pokrojoną w kostkę albo (wersja z małym akcentem %%%)
wisienkami z nalewki.
Smacznego! ;)