Łosoś jest rybą niskokaloryczną, zawierającą przy tym duże ilości kwasu tłuszczowego omega-3, niezbędnego dla zachowania zdrowia. Pomaga on w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu, zapobiega nieregularnemu biciu serca, zakrzepom i wylewom. Na tym nie kończą się jednak jego dobroczynne właściwości. Związek ten oddziałuje także na leptynę (hormon związany z regulacją łaknienia), przez co ma korzystny wpływ na utrzymanie odpowiedniej wagi. Ponadto jest ważnym składnikiem komórek nerwowych, dzięki czemu korzystnie wpływa na zdrowie psychiczne, w tym i hamuje rozwój choroby Alzheimera.
Mięso łososia bogate jest także w pełnowartościowe białka, minerały (fosfor, magnez i wykazujący przeciwutleniające działanie selen), jak również i witaminy: B12, B6, niacynę.
Inni zdjęcia: 1541 akcentova944 photoslove25Kolarka czy kolarzówka ? ezekh114niedzielnie locomotivLisek ajusiaAlpy ajusiaEhh patusiax395Ja ajusiaTrw damianmafiaAqa park bluebird11