


2 cukinie
1 cebula lub por (cebula daje ostrzejszy, bardziej wyrazisty smak, por jest delikatny i łagodny)
1 kostka rosołowa
2 łyżki mąki
3 łyżki śmietany 12%
trochę mleka
woda
przyprawy
---> Jeśli mamy pora, to bierzemy tylko tą białą część, dokładnie myjemy, odcinamy końcówkę. Jeśli cebulę to obieramy. Cukinie umyć. Z warzyw odciąć końcówki i pokroic na ćwiartki lub kostki. Wrzucamy je do garnka, w którym będziemy ogotować zupę. Zalewamy wodą (na oko, tak jak na zupę). Wrzucamy kostkę rosołową i dajemy na gaz. Gotujemy aż do rozgotowania warzyw. Następnie za pomocą blendera ucieramy na gładko warzywa. W małym garbuszku rozrabiamy śmietanę z mąką i mlekiem. Zabielamy zupę i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami. Gotowe!
Można podawać samą, udekorowaną pietruszką, z grzankami lub zagryzać chlebem. Smacznego!
29/09/2011 18:04:45
26/09/2011 12:15:33
31/08/2011 15:16:32
09/08/2011 13:18:23
05/07/2011 0:32:58
05/07/2011 0:17:28
20/04/2011 19:37:42
19/04/2011 10:55:36
Wszystkie wpisy