...tył i przód idą swoim śladem 

2012/11/09   

wino pietruszkowe

« następne   poprzednie »
wino pietruszkowe
Powiększenie
Kategoria:
receptularz

WINO PIETRUSZKOWE wg przepisu św Hildegardy  z Bingen (1098-1179) :

 

wersja poza sezonem letnim :

 

Składniki: 10-12 łodyg naci pietruszki, 3 łyżki octu winnego(nie sklepowego), litr wina gronowego, 150 g miodu-można trochę mniej ale nie więcej (miód również naturalny a nie z marketu),4 łyżki głogu,ewentualne przyprawy

sposób:

 Do wysokiego garnka wlewamy wino oraz ocet winny. Dodajemy nać pietruszki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut bez przykrycia.Następnie dokładamy miód ,dodajemy głóg i zostawiamy na małym ogniu na kolejne 5 minut.Można dodać przyprawy(np.imbir,gożdziki,cynamon ) i gotować na maleńkim ogniu jeszcze ok 3min. Przecedzamy wino i wlewamy je do butelek. Pijemy 3 razy dziennie najlepiej po jedzeniu po 20 ml (kieliszek do likieru), albo dodawać jak sok do herbaty.

 

wersja letnia:

 

garść świeżej natki pietruszki (ok 12 gałązek), 4 łyżki głogu wkladmy do naczynia, można dodac kardamon lub cynamon lub wanilię, zalewamy gronowym winem,dodajemy miód ok 100g i 2 łyżki octu jabłkowego, zamykamy naczynie i zostawiamy na tydzien lub dwa na sloncu,codziennie wstrząsamy słojem, po przecedzeniu napój gotowy

 

Co nam to daje: Wino wspomaga serce, pomaga na arytmię, poprawia krążenie, ale przede wszystkim czyści naczynia krwionośne ze złogów miażdżycowych,obniża cholesterol,nieco podnosi ciśnienie, zimą dobrze rozgrzewa

elo buzie
Brak komentarzy

Najnowsze wpisy

YULE 2012

 

Palec Losu 21.12.2012

 

pełnia 28.11.2012

 

listopad

 

żywioł Ziemi

 

13/14listopada 2012

 

lustro

 

wino pietruszkowe

 

Wszystkie wpisy