...tył i przód idą swoim śladem 

2012/11/09   

wino pietruszkowe

« następne   poprzednie »
wino pietruszkowe
Powiększenie
Kategoria:
receptularz

WINO PIETRUSZKOWE wg przepisu św Hildegardy  z Bingen (1098-1179) :

 

wersja poza sezonem letnim :

 

Składniki: 10-12 łodyg naci pietruszki, 3 łyżki octu winnego(nie sklepowego), litr wina gronowego, 150 g miodu-można trochę mniej ale nie więcej (miód również naturalny a nie z marketu),4 łyżki głogu,ewentualne przyprawy

sposób:

 Do wysokiego garnka wlewamy wino oraz ocet winny. Dodajemy nać pietruszki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut bez przykrycia.Następnie dokładamy miód ,dodajemy głóg i zostawiamy na małym ogniu na kolejne 5 minut.Można dodać przyprawy(np.imbir,gożdziki,cynamon ) i gotować na maleńkim ogniu jeszcze ok 3min. Przecedzamy wino i wlewamy je do butelek. Pijemy 3 razy dziennie najlepiej po jedzeniu po 20 ml (kieliszek do likieru), albo dodawać jak sok do herbaty.

 

wersja letnia:

 

garść świeżej natki pietruszki (ok 12 gałązek), 4 łyżki głogu wkladmy do naczynia, można dodac kardamon lub cynamon lub wanilię, zalewamy gronowym winem,dodajemy miód ok 100g i 2 łyżki octu jabłkowego, zamykamy naczynie i zostawiamy na tydzien lub dwa na sloncu,codziennie wstrząsamy słojem, po przecedzeniu napój gotowy

 

Co nam to daje: Wino wspomaga serce, pomaga na arytmię, poprawia krążenie, ale przede wszystkim czyści naczynia krwionośne ze złogów miażdżycowych,obniża cholesterol,nieco podnosi ciśnienie, zimą dobrze rozgrzewa

:)
Brak komentarzy

Najnowsze wpisy

YULE 2012

 

Palec Losu 21.12.2012

 

pełnia 28.11.2012

 

listopad

 

żywioł Ziemi

 

13/14listopada 2012

 

lustro

 

wino pietruszkowe

 

Wszystkie wpisy