Go vegetarian! 

2012/02/03   

Placki jęczmienne

« następne   poprzednie »
Placki jęczmienne

 

Czas przygotowania: ok. 60 min

Pochodzenie przepisu: mój wynalazek

 

Składniki:

(na około 9 niewielkich placków)
1/3 woreczka kaszy jęczmiennej
mąka
ok. pół kubka wody
jajko
sól, pieprz, oregano

 

Przygotowanie:

Kaszę jęczmienną gotujemy ok. 15-20 minut. W tym czasie w misce przygotowujemy ciasto: roztrzepujemy jajko, następnie wsypujemy mąkę i mieszamy. Potem, kiedy masa zrobi się zbyt gęsta, dolewamy wody i znów dosypujemy mąki, tak, żeby otrzymać pożądaną ilość ciasta i aby nie było zbyt gęste lub zbyt rzadkie. Dodajemy ugotowaną kaszę i przyprawy w dużej ilości.

Następnie na niewielką ilość rozgrzanego na patelni oleju wlewamy ciasto, tworząc niewielkie placuszki i smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor. Podczas smażenia należy co jakiś czas przemieszać ciasto znajdujące się w misce.

P.S. Radzę co jakiś czas wymienić olej ;)

P.S.2. Polecam podawać z jakimś sosem, np pomidorowym.

 

 

Smacznego!

 

 

Uwaga: Wszystkie zdjęcia i teksty przepisów są mojego autorstwa ;)

 

 

 

Zapraszam :))
Brak komentarzy

Najnowsze wpisy

Sok z arbuza z dodatkami

11/08/2013 16:08:04

Zupa krem z ziemniaków i cukinii

11/08/2013 9:42:23

Spaghetti w sosie szpinakowym

08/08/2013 7:32:49

Zupa z kukurydzy

07/08/2013 22:46:17

Kotlety jaglano - brokułowe

04/08/2013 17:56:22

Krupnik

04/08/2013 17:45:06

Ciasto "Helenka"

08/02/2012 23:53:20

Warzywa zapiekane w bułce

06/02/2012 11:42:24

Wszystkie wpisy