Photoblog.pl

Załóż konto

Czary- mary w kuchni 

2015/01/10   

Tarta czekoladowa

« następne   poprzednie »
Tarta czekoladowa

źródło: ja!

 

Składniki

200 g ciasteczek

11 łyżek roztopionego masła

 

słoiczek dżemu brzoskwiniowego

 

400 ml kremówki

200 ml mleka

80 g cukru (paczuszka cukru waniliowego i reszta cukru trzcinowego)

2 jajka

300 g gorzkiej czekolady

 

Przepis:

Ciasteczka pokruszyć na drobno i wymieszać z masłem. Wyłożyć nimi formę do tarty (spód i brzegi) i podpiec 5 min. w 170 stopniach Celsjusza. Gdy trochę przestygnie rozsmarować dżem.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę z mlekiem i cukrem podgrzewac na małym ogniu i gdy zacznie się pienić zdjąć z palnika i dodać czekoladę. Mieszać aż się ładnie połączy. Dodać jajka i zmieszać do ustworzenia jednolitej masy.

Wylać delikatnie masę na spód i piec 50 minut w 170 stopniach Celsjusza aż wierzch będzie ścięty.

 

 

Brak komentarzy
Zarejestruj się teraz, aby skomentować wpis użytkownika dulcedeleche.

Najnowsze wpisy

Sernik Rafaello

 

Kremowy sernik

 

3
Tort "Czarny Las"

 

3
Tarta czekoladowa

 

4
Ciasto cytrynowe

 

4
Zielony mech

 

4
Kruche z truskawkami

 

4
Tarta orzechowa

 

Wszystkie wpisy
Wake up and smile ;>