Photoblog.pl

Załóż konto

Czary- mary w kuchni 

2015/01/05   

Ciasto cytrynowe

« następne   poprzednie »
Ciasto cytrynowe

źródło: ciocia :)

 

Składniki:

2 jajka

1/2 szkl. cukru

2 łyżki oleju

1/2 szkl. mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

1 szkl wody

1,5 cytryny

1/2 kostki masła

1 szkl cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

1/2 litra kremówki

galaretka cytrynowa

 

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej miksować. Dodać żółtka i olej. Makę i proszek wmieszać delikatnie łyżką. Piec około 20 minut w 175 stopniach Celsjusza do suchego patyczka. 

Wodę zagotować z cukrem i masłem. Wmieszać namoczoną mąkę. Dodać sok z cytryny i trochę otartej skórki. Ma powstać budyń. Wylać masę na wystudzony biszkopt.

Galaretkę rozpuścić w niecałej szklance wrzącej wody i pozostawić do lekkiego stężenia. Wtedy ubić śmietanę i do niej dodać galaretkę. Powstałą masę wyłożyć na budyń i schłodzić w lodówce.

 

 

Brak komentarzy
Zarejestruj się teraz, aby skomentować wpis użytkownika dulcedeleche.

Najnowsze wpisy

Sernik Rafaello

 

Kremowy sernik

 

3
Tort "Czarny Las"

 

3
Tarta czekoladowa

 

4
Ciasto cytrynowe

 

4
Zielony mech

 

4
Kruche z truskawkami

 

4
Tarta orzechowa

 

Wszystkie wpisy
Zapraszam do mnie